Presă

Event preview image

Bio Danubius se implică în dezvoltarea sustenabilă a Deltei Dunării

 

Event preview image

Crește audiența și interesul firmelor pentru SME Instrument Masterclass

 

Event preview image

Exportul de produse ecologice se pregătește atent!

 

Event preview image

Managementul riscurilor valutare în comerțul exterior

 

Event preview image

România, o prezență remarcabilă la Biofach 2019

 

Event preview image

România, evoluții semnificative în comparație internațională în sectorul produselor ecologice

Publicat 20 Februarie 2019

Recentul raport FIBL privind evoluțiile globale în sectorul organic indică faptul că România înregistrează progrese în domeniu, progrese care, comparativ cu alte țări sunt încă modeste.

România este al nouălea mare producător de produse ecologice și se situează în primii zece producători cu creșteri ale producției bio conform ultimului raport FIBL 2019. Astfel, ultimul raport FIBL indică o creștere a suprafeței ecologice de 14,2 %, locul 6 în Europa la dinamica creșterii. Acest lucru demonstrează că există un interes crescut al producătorilor români de a produce ecologic, comparativ cu cel din alte țări din Europa.

Această dinamică de creștere, în ultimii ani, nu a condus însă România pe locuri fruntașe la ponderea produselor ecologice din totalul suprafețelor agricole la nivel național (doar 2% în România), mult mai scăzut comparativ cu alte țări (Estonia 20,5%, Cehia 12,2%, Slovacia 10%, Lituania 8,1%, Germania 8,2%, Ungaria 4,3%, Polonia 3,4%, Bulgaria 2,9%).

Un dezavantaj al sectorului ecologic din România este legat de caracterul subdezvoltat al pieței interne, respectiv numărul mic de consumatori de produse ecologice. Mai mult, în România există și o lipsă în colectarea permanentă de date statistice privind vânzarea și cumpărarea de produse ecologice pe piața internă.

Un alt domeniu unde România stă mai bine, în comparație internațională, este cel al colectării de miere ecologică din zonele sălbatice, locul 4 în lume ca suprafețe de colectare (1.8 mil hectare în 2014).

De menționat că rapoartele FIBL (Institutul de Cercetări în Domeniul Agriculturii Organice) sunt cele mai apreciate și exacte în domeniul agriculturii ecologice, iar raportul pe 2019 are la bază date statistice naționale comparabile internațional până la nivelul anului 2017.

“Noul raport FIBL,  făcut public în luna februarie a.c.  la Biofach Nuremberg, ne arată clar unde stăm în comparație internațională în domeniul produselor ecologice: evoluții modeste comparativ cu alții, potențial mare ca producție și suprafață dar cerere internă scăzută, număr mic de procesatori și produse procesate, pondere modestă a suprafețelor ecologice în total și export puțin valorificat. O piața nedezvoltată încă dar de mare potențial” a precizat conf. univ. dr. Costin Lianu, președinte INTER-BIO, director general USH Pro Business.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Event preview image

Capacitatea de asociere și de cooperare pe ramură în practicarea agriculturii ecologice, o măsură a succesului sectorului organic

Publicat 14 Februarie 2019

O concluzie importantă a conferinței “Politici de dezvoltare sectorială a agriculturii organice în Europa Centrală și de Est, puncte  de vedere ministeriale”, desfășurată la data de 13 februarie a.c. la deschiderea Biofach 2019, cel mai mare târg internațional dedicat agriculturii ecologice este că dezvoltarea sectorului depinde, în mod esențial, de sprijinul acordat formarii filierelor de producători, procesatori și comercianți în regim de certificare ecologică. Modelul de referință pozitiva prezentat la conferință, cel al Cehiei, are ca obiectiv important de politica sectorială “sprijinul acordat asociațiilor verticale, respectiv filierelor de produs, de la producători până la distribuitori”. Alte țări din această zonă, respectiv Ungaria sau Lituania au preocupări similare. Organizarea acestor filiere este o preocupare și un obiectiv strategic important  exprimat și de România, prin vocea domnului secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Maricel Floricel Dima.

Organizarea filierelor de produse organice este încurajată la nivel european, beneficiind de reglementari specifice, precum și de marile organizații de susținere a acestui domeniu, precum IFOAM și FIBL. 

“În cadrul conferinței am avut posibilitatea să ne exprimăm deschis intenția de a organiza filierele de produse organice în România prin crearea INTER-BIO, organizație recent înființată care are suportul multor asociații distincte ce sunt deja membri ai acestei noi structuri. De asemenea, am fost încurajați în această inițiativă atât de către minister, cât și de bunele practici internaționale și cele mai importante organizații mondiale de sprijin precum IFOAM (Federația Internațională a Asociațiilor din Agricultura Organică) și FIBL (Institutul de Cercetări în Domeniul Agriculturii Organice).

Nu  în ultimul rând, programul  contribuției elvețiene acordat exportatorilor români ne-a consolidat această convingere  prin dorința micilor fermieri de a se organiza pe filiere. Suntem conștienți că suntem la început de drum cu acest demers, fiind nevoie de o procedură laborioasă de recunoaștere, dar suportul pe care îl avem este promițător. România, daca vrea sa avanseze în domeniul agriculturii ecologice are nevoie de o astfel de organizație interprofesională. Implicarea mediului universitar în acest demers ne va da avantaje prin dimensiunea de cercetare pe care o vom imprima” a declarat  conf. univ. Costin Lianu, Președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Event preview image

Participarea Universității Spiru Haret la ”Reuniunea reprezentanților relațiilor internaționale ale institutelor membre AUF din Europa Centrală și de Est”

Publicat 14 Februarie 2019

Universitatea Spiru Haret, membră AUF  (Agenția Universitară a Francofoniei din Europa Centrală și de Est), a participat în perioada 11 - 12 Februarie 2019, la ”Reuniunea reprezentanților relațiilor internaționale ale institutelor membre AUF din Europa Centrală și de Est”. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară din București și s-a bucurat de participarea a o sută de reprezentanți ai instituțiilor membre ale regiunii, din 92 de universități din 18 țări.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute teme importante legate de nevoile universităților de internaționalizare, prezentarea mecanismelor de cooperare internațională prin proiecte de consolidare a capacităților universitare, a calității formării în învățământul superior, în CDI și guvernanță precum și  internaționalizarea formării profesionale în concordanță cu evoluția pieței muncii.

De asemenea, a fost prezentat proiectul de dezvoltare a unui instrument de evaluare a expertizei instituțiilor membre AUF numit “Atlas de l’expertise francophone”. Rolul acestui instrument este de a facilita cooperarea și schimbul de experiență, de a impulsiona cooperarea internațională între cercetători, bazată pe parteneriate (locale și naționale, tematice și transversale) în jurul unor teme comune sau probleme transversale, de a spori vizibilitatea expertizei științifice instituționale și individuale a instituțiilor de învățământ superior din cadrul AUF, în mai multe domenii.

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Event preview image

CLUSTERUL BUCUREȘTIUL CREATIV, o nouă întâlnire de lucru

Publicat 11 Februarie 2019

În  data de 8 Februarie 2019, USH Pro Business a organizat “Întâlnirea de lucru a membrilor  Clusterului Bucureștiul Creativ - centru macroregional de excelență”.

În cadrul workshop-ului a fost prezentată activitatea clusterului pentru anul 2018 și au fost făcute propuneri privind strategia de dezvoltare a clusterului pe termen mediu și lung.

De asemenea, au fost analizate domeniile în care clusterul va dezvolta activități atât la nivelul Regiunii de dezvoltare București Ilfov cât și în alte regiuni, prin contribuția membrilor clusterului, în special a ecosistemului de inovare dezvoltat de USH Pro Business.

În activitatea de inovare a clusterului se va pune accent pe domeniile de specializare inteligentă care să facă legătura cu alte clustere din ecosistem: Danube Furniture Cluster, Bio Concept Valea Prahovei, Smart Alliance, Bio Danubius, Danube Engineering Hub.

 

USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Event preview image

CLUSTERUL DANUBE FURNITURE, o nouă întâlnire de lucru

Publicat 11 Februarie 2019

În data de 8 Februarie 2019, USH Pro Business a organizat  “Întâlnirea de lucru a membrilor Danube Furniture Cluster”.

Subiectele dezbătute au vizat  importanţa branding-ului în mediul business şi a brandului de cluster, avantajele promovării firmelor sub brand colectiv, prezentarea surselor de finanțare din fonduri naționale și europene, măsuri de consolidare și dezvoltare a clusterului.

Cu această ocazie a fost prezentată evaluarea brandurilor producătorilor de mobilă, membrii ai Danube Furniture Cluster, ca branduri dezvoltate cu sprijinul Contribuției Elvețiene pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse acordate României, în cadrul Programului de cooperare Elvețiano - Român.

La eveniment au participat din rândul membrilor clusterului DFC, IMM urile: Euphoria, Rapitectura, Arta Lemnului, Lux Artim, Romvitrine, HDC HOME DESIGN CLUB SRL și reprezentanții CLUSTERO și Smart Alliance.

Au  fost prezentate rezultatele activității clusterului în anul 2018, propuneri privind strategia de dezvoltare pentru anul 2019.

De asemenea  au fost făcute propuneri tehnice privind managementul de cluster, atragerea de noi membrii, stabilirea de legături între domeniilor principale de activitate și domenii conexe, transectoriale pentru consolidarea clusterului. 

 

 

 USH Pro Business

Evenimente, Comunicare și Internaționalizare

Str. Nicolae Iorga nr 34-36,

Sector 1, București

Tel: +40 216 500 014

E-mail : office@ushprobusiness.ro

www.ushprobusiness.ro

Search

Filter by

Newsletter