Studii de piață și alte servicii CDI

USH Pro Business va folosi activ reteaua de studenti si cadre didactice cat si alte retele profesionale in elaborarea de studii de piata sau alte proiecte de cercetare.

În România sunt puține firme care exportă și se internaționalizează, exportul României  fiind concentrat în mod excesiv la un număr limitat de exportatori, în special cu capital străin. Mai puțin de o cincime din volumul exportului este realizat de IMM-uri cu capital românesc. Pe de altă parte internaționalizarea este un fenomen dominant în context global, considerându-se pe bună dreptate că vor rezista mai bine doar acele firme care au capacitate de export și de internaționalizare și care știu să se adapteze cu rapiditate piețelor globale.

 

Pentru a înțelege mai bine motivele pentru care firmele din România au o capacitate de internaționalizare mai scăzută precum și care sunt nevoile lor în aceste procese, am efectuat  cercetarea care încearcă să evidențieze percepții antreprenoriale, ce consideră firmele că au ca atuuri dar și ca minusuri în acest domeniu și mai ales care sunt constrângerile și ce ar trebui să întreprindă pentru a le elimina.

Citește mai departe...

Deși la nivel național, educația și formarea antreprenorială este în concordanță cu tendințele europene în ceea ce privește organizarea de: evenimente, conferințe, seminarii, programe de studii universitare, programe de formare pentru antreprenori, totuși este nevoie de eforturi susținute atât de mediul public cât și de cel privat pentru ca aceste demersuri să aibă un impact pozitiv asupra practicii  antreprenoriale și a afectelor acestui motor asupra dezvoltării sustenabile a  economiei naționale.

 

La nivel universitar formarea antreprenorială teoretică a studenților  trebuie susținută de activități practice. Acest obiectiv poate fi atins prin valorizarea experiențelor antreprenorilor de succes, prin mediatizarea poveștilor de succes, prin inițiative educaționale de încurajare a tinerilor de a deveni antreprenori.

Citește mai departe...

Stimati colegi din Consiliul de Export si Reteaua de Dezvoltare a Exportului (RDE).
 
In baza manadatului incredintat de Dvs.  si urmare acordului obtinut de la domnul Co Presedinte Mihai Ionescu al Consiliului de Export, am redactat  si finalizat un chestionar care vizeaza evaluarea gradului de internationalizare si a potentialului de export al firmelor romanesti.
In calitate de coordonator din partea sectorului privat al Strategiei Nationale de Export consider ca acest demers , care este in sine un obiectiv strategic, acela de a evalua potentialul de export al fimelor, este in masura sa ne indice cum se situeaza firmele romanesti fata de export si internationalizare, ce perceptii au ele privind oportunitatile si dar si obstacolele care vizeaza pietele externe.
Citește mai departe...

USH Pro Business a realizat  la solicitarea Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) studiul "Valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica a statului pe intregul lant valoric de procesare, de la lemnul pe picior/ fasonat, pana la produsul finit, in Romania, comparativ cu modalitatile practicate pe piata europeana  si modalitati de crestere a competitivitatii industriei mobilei”. 

Citește mai departe...